Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Ένα μοναδικό ενεργειακό σπίτι βρίσκεται στον... Μπεντεβή

Eμπνευστής και κατασκευαστής του ο Δρ Γιάννης Στεφανάκης
Είναι η μόνη κατοικία σε ολόκληρη την Ευρώπη που έχει δυνατότητες για πλήρη ενεργειακή αυτονομία χρησιμοποιώντας μόνο ανανεώσιμες πηγές.
Και βρίσκεται στο Ηράκλειο, στην περιοχή του Μπεντεβή.
Εμπνευστής, κατασκευαστής και ιδιοκτήτης της, ο διδάκτωρ μηχανικός Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος θέλησε να δημιουργήσει ένα κτίσμα με υποδομές και επάρκεια σε ψύξη, θέρμανση, αλλά και ηλεκτρική ενέργεια... Το κτίσμα προς το παρόν, μετά από μια δεκαεξάμηνη διαδικασία δανειοδοτήσεων παρέχει πλήρη επάρκεια σε ψύξη και θέρμανση.
Το κτίσμα μπορεί παράλληλα, ανά πάσα στιγμή να ηλεκτροδοτηθεί με τη χρήση ηλιακής και αιολικής ενέργειας, εφόσον η ελληνική νομοθεσία το επιτρέψει.
Χωρίς καμινάδες, δεξαμενές πετρελαίου, θόρυβο και επιβάρυνση για το περιβάλλον, το “Ενεργειακό Σπίτι” του διδάκτορα, που συνεργάζεται τόσο με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και με πανεπιστήμια της Γερμανίας, αποτελεί πρότυπο για ολόκληρη την ήπειρο.

Η ψύξη και η θέρμανση του σπιτιού, επιτυγχάνεται με μια πρωτογενή πηγή παραγωγής που βρίσκεται στην ταράτσα. Η πηγή περιλαμβάνει πολλαπλούς ημικυλινδρικούς συλλέκτες ενέργειας, οι οποίοι την ημέρα απορροφούν ηλιακή ενέργεια, ενώ την νύχτα ενέργεια από τον αέρα.
Η ενέργεια αυτή, διαδίδεται μέσω συσκευών που θυμίζουν επιδαπέδια κλιματιστικά και ονομάζονται “fan coils” σε ολόκληρο το οίκημα, προσφέροντας την επιθυμητή θερμοκρασία παντού, χειμώνα και καλοκαίρι.
Στο υπόγειο του οικήματος παράλληλα υπάρχει μια δεξαμενή πόσιμου νερού, από την οποία το νερό πηγαίνει σε όλες τις παροχές του σπιτιού, στην θερμοκρασία που ο ιδιοκτήτης θα ήθελε.
Στο υπόγειο ακόμα υπάρχουν δύο εναλλακτικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, ένας λέβητας και μια θερμική αντλία. Τα συγκεκριμένα συστήματα χρησιμεύουν ως εναλλακτικές πηγές για την παροχή ενέργειας σε όλο το οίκημα, στην περίπτωση που κάτι τέτοιο κριθεί απαραίτητο.

Μέσω διαδικτύου
Όλες οι ρυθμίσεις για την απαιτούμενη θερμοκρασία στο οίκημα στην περιοχή του Μπεντεβή, πραγματοποιούνται μέσω διαδικτύου κι ενός on line συστήματος.
“Από την Γερμανία, αλλά και από οποιονδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή συνδεμένο στο σύστημα μου, μπορώ να δώσω τις απαιτούμενες τιμές που θέλω σε θερμοκρασία για το οίκημα” διευκρινίζει ο κ. Στεφανάκης, προσθέτοντας: “Αν για παράδειγμα λείπω για ταξίδι στο εξωτερικό και επιθυμώ μετά από τρεις ημέρες να έρθω στο Ηράκλειο, έχω τη δυνατότητα να δώσω εντολή στο σύστημα για σταθερή θερμοκρασία 22 βαθμών μέσα στο σπίτι όταν επιστρέψω”.
Τονίζεται ότι όλες οι θερμοκρασίες, η ταχύτητα μετάδοσης της θερμοκρασίας στο σπίτι, αλλά και όλες οι ρυθμίσεις που γίνονται στο σύστημα, καταγράφονται σ’ ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή που βρίσκεται στο υπόγειο του σπιτιού.
Ο υπολογιστής παράλληλα αποτελεί κι έναν μικρό μετεωρολογικό σταθμό, ο οποίος δίνει τιμές και μεταβολές θερμοκρασιών με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

“Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τις αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, μέσα από το σύστημα που λειτουργούμε” τονίζει ο διδάκτωρ, για να αναφέρει πως σύμφωνα με τιμές που συνέλεξε από αρμόδιες υπηρεσίες στην Κρήτη προκειμένου να δημιουργήσει τον μετεωρολογικό σταθμό, διαπίστωσε πως υπάρχει μια αύξηση της τάξεως του 15 % στις θερμοκρασίες της Κρήτης την τελευταία εικοσαετία.
patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου