Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Αεροπορική τραγωδία στη Μεσόγειο

34 πτώματα έχουν ανασυρθεί μέχρι στιγμής από την περιοχή όπου κατέπεσε λόγω της κακοκαιρίας το αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών.
Οι άσχημες καιρικές συνθήκες, στην προκειμένη περίπτωση μια σφοδρή καταιγίδα, δείχνουν να αποτελούν την αιτία της συντριβής στα ανοιχτά του Λιβάνου αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών με 90 επιβαίνοντες, δήλωσε σήμερα ο Λιβανέζος υπουργός Άμυνας Ελίας Μουρ. «Αιτία της συντριβής είναι προφανώς οι κακές καιρικές συνθήκες», σημείωσε.
Λίγο μετά το δυστύχημα, οι λιβανικές αρχές είχαν αποκλείσει την πιθανότητα να επρόκειτο για πράξη δολιοφθοράς. «Όταν υπάρχει έκρηξη (σε ένα αεροσκάφος), κατά γενικό κανόνα δεν μένει τίποτε», συνέχισε ο υπουργός, προσθέτοντας ότι οι στρατιώτες που χτενίζουν την ακτή έχουν συλλέξει μέχρι στιγμής πολλά τμήματα του αεροσκάφους.
Το Μπόινγκ 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών με 90 επιβαίνοντες συνετρίβη ανοιχτά του Λιβάνου στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε,
λίγο μετά την απογείωσή του από τη Βηρυτό για την Αντίς Αμπέμπα.
Σύμφωνα με υπεύθυνο των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου, 34 πτώματα, μεταξύ των οποίων ενός παιδιού, έχουν μέχρι στιγμής βρεθεί στον τόπο της συντριβής, ανοιχτά του Ναάμεχ, νότια της Βηρυτού.
Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας επιβεβαίωσε σήμερα ότι δύο κάτοχοι βρετανικών διαβατηρίων επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος. «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επέβαιναν ένας Βρετανός πολίτης και ένας πολίτης με διπλή υπηκοότητα», η μία εκ των οποίων είναι η βρετανική, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.
Περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν στη δημοσιότητα μόνον μετά την ενημέρωση των συγγενικών τους προσώπων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι κάτοικοι είδαν από την ακτή «μία μπάλα φωτιάς» να βυθίζεται στη θάλασσα ανοιχτά του Ναάμεχ.
Στο αεροσκάφος επέβαιναν 82 επιβάτες και οκταμελές πλήρωμα, σύμφωνα με την επίσημη λίστα επιβατών.
Περίπου 50 επιβάτες ήταν Λιβανέζοι, τρεις είχαν πολλαπλή υπηκοότητα: βρετανική, καναδική και ρωσική και οι υπόλοιποι ήταν Αιθίοπες.
Ημέρα εθνικού πένθους στο Λίβανο
Ο διευθύνων σύμβουλος της Ethiopian Airlines Γκίρμα Βακέ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ότι ήλθε σε επαφή με τις λιβανικές αρχές και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ανεύρεση επιζώντων της πτήσης.
«Πρόκειται για ένα οδυνηρό δράμα, ένα τραγικό γεγονός. Δεν θα φεισθούμε προσπαθειών για την ανεύρεση επιζώντων. Εκφράζουμε τη συμπόνοια μας προς τις οικογένειες όσων επέβαιναν στο αεροσκάφος», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν.
«Οι νοσοκομειακές και ιατρικές ομάδες πρέπει να βρίσκονται σε ετοιμότητα, μαζί με εκείνους οι οποίοι έχουν επιφορτισθεί με την ενημέρωση των οικογενειών. Οι μετεωρολογικές συνθήκες είναι τρομακτικές, αλλά οι επιχειρήσεις διάσωσης βρίσκονται σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Λιβάνου. Ο στρατός και το πολεμικό ναυτικό του Λιβάνου, καθώς και η στρατιωτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο συμμετέχουν στις έρευνες. Ο πρωθυπουργός Σάαντ Χαρίρι κήρυξε τη σημερινή ημέρα εθνικού πένθους.
Οι κρατικές Αιθιοπιακές Αερογραμμές επιθυμούν να κερδίσουν ένα μεγάλο μερίδιο των διεθνών πτήσεων στην Αφρική και μάλιστα πρόσφατα διεύρυναν τα δρομολόγιά τους και προς την Ασία. Την Παρασκευή ανακοίνωσαν πως παρήγγειλαν δέκα Μπόινγκ 737-800 με συνολικό κόστος 767 εκατομμύρια δολάρια.
Η σύζυγος του Γάλλου πρεσβευτή στο Λίβανο επέβαινε στο αεροσκάφος των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το οποίο κατέπεσε τα ξημερώματα κοντά στις ακτές του Λιβάνου, ανακοίνωσε η γαλλική πρεσβεία. Ο πρεσβευτής Ντενί Πιετόν διορίστηκε στη γαλλική πρεσβεία στο Λίβανο τον περασμένο Οκτώβριο. Αξιωματούχος της γαλλικής πρεσβείας επιβεβαίωσε ότι η Μάρλα Πιετόν επέβαινε στο αεροσκάφος.
Συμμετοχή της Κύπρου στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης
Με ένα ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) της Αστυνομίας της, συμμετέχει η Κύπρος στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, που στήθηκε μετά την αεροπορική τραγωδία στο Λίβανο.
Ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας αναφέρει ότι «τη Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2010, στις 04.15, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Ειρηνευτικής Δύναμης για το Λίβανο (UNIFIL) ενημέρωσε το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι Αεροσκάφος ΒOING 737 των Αιθιοπικών Αερογραμμών, το οποίο εκτελούσε δρομολόγιο Βηρυτός - Τουρκία, μετά την απογείωση του, κατέπεσε στη θάλασσα δύο ναυτικά μίλια από τις ακτές του Λιβάνου».
Προστίθεται ότι ζητήθηκε η συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιχείρηση Έρευνας - Διάσωσης με πτητικά μέσα.
Σημειώνεται ότι το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), που συντονίζει η Εθνική Φρουρά, ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα της UNIFIL.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου