Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010
Έληξε χθες η κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου
Έληξε χθες το πρωί η κατάληψη της Πρυτανείας του Πολυτεχνείου Κρήτης από μέλη αντιεξουσιαστικών ομάδων, μετά από τέσσερις ημέρες. Ο Πρύτανης του Πολυχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης επεσήμανε ότι ενέργειες όπως οι καταλήψεις που έγιναν στην Πρυτανεία και στο Μέγαρο Παπαδόπετρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Χανίων, ήταν παράνομες και αντίθετες με το Σύνταγμα.
Τονίζοντας ότι «εμείς θέλουμε όλα αυτά τα προβλήματα να λύνονται με ειρηνικό τρόπο και την συσπείρωση της Πολυτεχνικής Κοινότητας και με την συμπαράσταση της κοινωνίας».
Συμπαράσταση που δεν είχαν οι εξωπανεπιστημιακοί στην κατάληψη που έκαναν στην Πρυτανεία ούτε από τους φοιτητές του Ιδρύματος, ούτε από την τοπική κοινωνία και φοβούμενοι ότι θ' αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του νόμου, σ' ενδεχόμενη επιχείρηση της Αστυνομίας στο οίκημα, μετά από εντολή του Εισαγγελέα έκαναν πίσω και αποχώρησαν μόνοι τους από το κτίριο της Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Ο κ. Γρυσπολάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «τ' άτομα αυτά αποχώρησαν οικειοθελώς, μετά την τεράστια πίεση που δέχθηκαν από την πρωτοφανή συσπείρωση που είχε η πανεπιστημιακή κοινότητα και όχι μόνο. Αυτοί είναι βέβαιο ότι περίμεναν τη συμπαράσταση του κόσμου και των φοιτητών, πλην όμως βρήκαν απέναντί τους ένα συμπαγές μέτωπο από την πανεπιστημιακή κοινότητα και αντιλήφθηκαν ότι δεν είχε νόημα πλέον η προσπάθειά τους».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η Πολιτεία και το κράτος υπάρχουν και ότι το κράτος έχει σύνταγμα και διέπεται από νόμους. Εξάλλου το Πολυτεχνείο Κρήτης διέπεται από την Ελληνική νομοθεσία και λειτουργεί βάσει αυτής.
Η Σύγκλητος λοιπόν είναι το ανώτατο όργανο χάραξης πολιτικής και αποφασίζει για το τι θα γίνει με τα κτίρια, πως θα διατεθεί ο προϋπολογισμός, που θα βρεθούν πόροι κλπ».
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης υπογράμμισε ότι «εμείς είχαμε τη συμπαράσταση της τοπικής κοινωνίας και τη συσπείρωση της Πολυτεχνικής Κοινότητας, καθώς και τη συμπαράσταση των συλλόγων των Καθηγητών όλων των πανεπιστημίων της χώρας.
Αυτό μας χαροποιεί και μας δίνει δύναμη, για να προχωρήσουμε για τα περαιτέρω». Προσθέτοντας ότι «οι εξωπανεπιστημιακοί, που είχαν καταλάβει το κτίριο της Πρυτανείας, το σεβάστηκαν απόλυτα. Χαίρομαι γι' αυτό αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν και αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν μία διαφορετική ιδεολογία από τη δική μου και ενδεχομένως και από τη δική σας, ότι θα πρέπει να σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους, στο οποίο είναι πολίτες.
Διότι δεν μπορείς να έχεις μόνο δικαιώματα σε μία κοινωνία και ν' απαιτείς, αλλά θα πρέπει να έχεις και υποχρεώσεις».
Τέλος ο κ. Γρυσπολάκης τόνισε τα εξής: «Το διακύβευμα αυτής της κατάληψης ήταν το Μέγαρο Παπαδόπετρου. Στο Μέγαρο Παπαδόπετρου όλες οι ενέργειες που έγιναν από την Πρυτανική αρχή ήταν απολύτως νόμιμες. Από το 2006 συζητούμε με τους φοιτητές για την αποχώρησή τους και την εγκατάστασή τους σ' ένα άλλο κτίριο, που θα νοίκιαζε το Πολυτεχνείο. Όλες αυτές οι συζητήσεις απέβησαν άκαρπες.
Η Σύγκλητος τον Οκτώβριο του 2008 έλαβε απόφαση, για να διαθέσει το κτίριο στην Αρχιτεκτονική Σχολή, για να λύσει κατεπείγουσες εκπαιδευτικές, πολιτιστικές και ερευνητικές ανάγκες της.
Έγινε ο διαγωνισμός, που τελεσφόρησε και έπρεπε ο εργολάβος να εγκατασταθεί στο κτίριο, για ν' αρχίσει να «τρέχει» η τρίμηνη προθεσμία, κάτι που τελικά έγινε».
kirikas.net
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου