Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Στο ΣτΕ για το μονοπώλιο του handling στα αεροδρόμια


Με ακύρωση απειλούνται άμεσα οι πράξεις της προηγούμενης κυβέρνησης και της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, που επέτρεψαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ολυμπιακή (Olympic Handling) να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών εδάφους σε 34 αεροδρόμια της χώρας καθώς δικαστική εισήγηση προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ζητάει να γίνουν δεκτές προσφυγές, που υπέβαλαν δύο Εταιρείες, διαμαρτυρόμενες ότι ο αποκλεισμός τους από την όλη διαδικασία ισοδυναμεί με παραχώρηση αποκλειστικού προνομίου στην Olympic Handling...

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι Εταιρείες «Σουΐσπορτ Α.Ε.» και «Γκολντ air Α.Ε.) που διαμαρτύρονται γιατί παρατάθηκε για δεύτερη φορά το αποκλειστικό δικαίωμα της Ολυμπιακής και παράλληλα αποκλείστηκαν και οι δύο από την παροχή επίγειων υπηρεσιών, και υπέβαλαν σχετικό αίτημα.
Ο σύμβουλος Επικρατείας Ηρ. Τσακόπουλος πρόκειται να εισηγηθεί στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ να γίνει δεκτή η προσφυγή των εταιρειών, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται νόμιμος ο αποκλεισμός τους από τα 34 αεροδρόμια.
Αεροδρόμιο Χανίων
Στο μεταξύ, σύμφωνα με την απελευθέρωση της επίγειας εξυπηρέτησης επιβατών στο αεροδρόμιο Χανίων τάσσονται τέσσερις φορείς των Χανίων, δηλαδή η Νομαρχία, η Ομοσπονδία Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων «Απτέρα», ο Σύλλογος Ξενοδόχων Νομού Χανίων, η Ένωση Ιδιοκτητών Τουριστικών Μονάδων περιοχής Κισάμου Νομού Χανίων και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης.
Το επιχείρημά τους είναι ότι η απελευθέρωση αυτή των υπηρεσιών του
Handling θα συμβάλλει στη μείωση των οικονομικών επιβαρύνσεων, που πληρώνουν οι επιβάτες των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο.
Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης Σταύρος Πατεράκης επεσήμανε στο «ν.Κ.» ότι «οτιδήποτε είναι μονοπωλιακό δεν είναι καλό, γιατί είναι φυσικό ότι όταν μονοπωλείς θα έχεις υψηλές τις τιμές.
Θεωρούμε λοιπόν ότι αν θα έλθουν 2-3 εταιρείες Handling στο Αεροδρόμιο Χανίων η υπηρεσία της επίγειας εξυπηρέτησης στο αεροδρόμιο Χανίων «Ι. Δασκαλογιάννης» θα γίνει ακόμα πιο φθηνή και άρα αυτό θα ευνοήσει την μία από τις δύο πύλες εισόδου του νομού μας.
Εξάλλου η απελευθέρωση του Handling θα βοηθήσει ώστε να έλθουν πιο πολλές αεροπορικές εταιρείες στον προορισμό «Χανιά». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «καλωσορίζουμε επίσης την επικείμενη δημοπράτηση της επέκτασης του αεροσταθμού Χανίων και της κατασκευής καινούργιου πύργου Ελέγχου στο Αεροδρόμιο Χανίων, διότι είναι ένα πάγιο αίτημα του άτυπου συντονιστικού οργάνου του τουρισμού στο νομό.
Είναι αναγκαία πλέον μία τέτοια εξέλιξη στις ημέρες μας».
Σε πρόσφατη επιστολή του εξάλλου προς τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Ρέππα ο Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων επισημαίνει τα εξής:
Σε μια εποχή που τα καταγεγραμμένα οικονομικά μεγέθη, επιβεβαιώνουν μια πολύ κακή επίδοση του τουριστικού τομέα για την περίοδο 2009, αλλά και εν όψει της νέας περιόδου όπου οι ενδείξεις και τα πρώτα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για την πορεία του τουρισμού το 2010, διαπιστώνουμε με λύπη ότι οι διαδικασίες για την επίγεια εξυπηρέτηση στα αεροδρόμια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.
Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό διότι οι ξένες αεροπορικές εταιρείες και οr tour operators δεν γνωρίζουν με ποιες εταιρείες επίγειας εξυπηρέτηση θα διαπραγματευτούν για να συνάψουν συμφωνίες για το 2010. Ταυτόχρονα πρέπει να ευθυγραμμιστούμε απόλυτα με τη λογική της παροχής υψηλού επιπέδου υπηρεσιών εξυπηρέτησης με το χαμηλότερο τιμολόγιο, πετυχαίνοντας το καλύτερο συνδυασμό τιμής-ποιότητας. Εκτιμάται ότι η επικράτηση ανταγωνιστικών συνθηκών στο
HANDLING στα αεροδρόμια θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους για τις αεροπορικές εταιρείες κατά 25% περίπου, με αντίστοιχα οφέλη και για την τιμή του τουριστικού πακέτου.
Η πλήρης απελευθέρωση των υπηρεσιών HANDLING στα αεροδρόμια θεωρείται επιβεβλημένη και πρέπει  να αντιληφθούμε άπαντες ότι κάθε μέτρο προστατευτισμού ενός τομέα δημιουργεί στρεβλώσεις και σύγχυση, ενώ η ύπαρξη ανταγωνιστικών συνθηκών παράγει προϊόντα με αξία σε χαμηλές τιμές αλλά και ισορροπία στην αγορά.
Ο Ελληνικός τουρισμός έχει άμεση ανάγκη τις συνθήκες αυτές για να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικός για να μπορέσει να σταθεί στις διεθνείς αγορές.
Παρακαλούμε για την επιτάχυνση των διαδικασιών (διαμόρφωση νομοθετικού πλαισίου, διαγωνισμοί, προσφορές κλπ) ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος προγραμματισμός ώστε να γίνουν απρόσκοπτα όλα τα βήματα προετοιμασίας για τη νέα σεζόν».
kirikas.net 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου