Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Έμειναν στα... χαρτιά τα πυροσβεστικά κλιμάκια

ΣΕ ΛΑΚΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΑ
Αντιδράσεις από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων

Στα «χαρτιά» θα εξακολουθήσουν να... λειτουργούν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Λάκκων και Σφακίων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πυροπροστασία του εθνικού δρυμού των Λευκών Ορέων και των νότιων περιοχών του Νομού Χανίων.
Το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για τη λειτουργία, επιτέλους,
των δύο Πυροσβεστικών Κλιμακίων «σκοντάφτει», τόσο επί κυβέρνησης Ν.Δ., όσο και επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, στα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και στις υπηρεσιακές δυσκολίες που υφίστανται στο Πυροσβεστικό Σώμα, όπου τα οργανικά κενά παραμένουν πολλά.
Πριν από λίγες ημέρες, ο νέος αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέλιος Στεφανίδης, απαντώντας σε επιστολή του αντινομάρχη Χανίων και υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας, Χαράλαμπου Κουκιανάκη, υποστήριξε, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν χρειάζεται να λειτουργήσουν τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια σε Λάκκους και Σφακιά, καθώς, όπως αναφέρει στο έγγραφό του, «ο Νομός Χανίων καλύπτεται επαρκώς από τις δύο  Πυροσβεστικές Υπηρεσίες (Βρυσών και Κισάμου), τους δύο Πυροσβεστικούς Σταθμούς (1ος και 2ος Χανίων), τα τρία Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Καμπανου, Αν. Σελίνου και Καντάνου), καθώς και από έξι εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια (Λάκκων, Ελ. Βενιζέλου, Πελεκάνου, Ιναχωρίου, Θερίσου και Ρουμάτων)».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗ
Η απάντηση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κουκιανάκη, ο οποίος απέστειλε -προχθές- νέο έγγραφο στον κ. Στεφανίδη, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως «διαφαίνεται ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ θεσμοθέτησαν την ίδρυση νέων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στον Νομό μας, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα ύπαρξής των, δεν προχώρησαν στη στελέχωση και λειτουργία τους, πράγμα που και εσείς υιοθετείτε, δίνοντας σε όλους εμάς την αίσθηση ότι δεν αντιμετωπίζονται με την ανάλογη σοβαρότητα τα προβλήματα του Νομού μας».
Ο κ. Κουκιανάκης ζητά να λειτουργήσουν «τουλάχιστον τα θεσμοθετημένα Πυροσβεστικά Κλιμάκια, Λάκκων και Σφακίων, προκειμένου ο Νομός Χανίων να καλύπτεται επιχειρησιακά και στις νότιες περιοχές του».

ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΑ ΧΑΝΙΑ
“Όχι” στο αίτημα για ίδρυση ΕΜΑΚ

Αρνητική ήταν η απάντηση του κ. Στεφανίδη και σε ό,τι αφορά το αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων για τη δημιουργία μονάδας ΕΜΑΚ, με έδρα τα Χανιά. Ειδικότερα, ο κ. Στεφανίδης αναφέρει στο έγγραφό του ότι «οι ΕΜΑΚ αποτελούν Ειδικές Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος, οι οποίες επιλαμβάνονται συμβάντων, τα οποία δεν είναι άμεσης επέμβασης. Διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό, υλικά και μέσα, ενώ οι υπάλληλοι που υπηρετούν σε αυτές λαμβάνουν συγκεκριμένη εκπαίδευση, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέρχονται στη φύση και στην ιδιαιτερότητα των συμβάντων. Σε όλη τη χώρα έχουν ιδρυθεί και λειτουργούν οκτώ ΕΜΑΚ, μία εκ των οποίων, η 3η, στο νησί της Κρήτης και συγκεκριμένα στον Νομό Ηρακλείου, με τομέα ευθύνης όλο το νησί. Η ίδρυση νέων ΕΜΑΚ δεν εξετάζεται, καθώς οι ήδη υπάρχουσες λειτουργούν επαρκώς και καλύπτουν επιχειρησιακά την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος».
 haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου