Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Εμπρησμός στη Συναγωγή


Εμπρησμός -σύμφωνα με την Αστυνομία- σημειώθηκε χθες, τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εβραϊκή Συναγωγή, στην παλιά πόλη των Χανίων. Από την πυρκαγιά που προκάλεσαν άγνωστοι δράστες η Συναγωγή (στην πάροδο Κονδυλάκη) κινδύνεψε να καεί.

Τα χειρότερα αποτράπηκαν χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής που έσβησε έγκαιρα τη φωτιά. Κάτω από την ξύλινη σκάλα της Συναγωγής βρέθηκε δοχείο με εύφλεκτο υγρό.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων αναφέρεται ότι στη 1.15 περίπου τα ξημερώματα “άγνωστοι δράστες εισήλθαν στον αύλειο χώρο της Εβραϊκής Συναγωγής και
προκάλεσαν πυρκαγιά σε εξωτερική σκάλα του κτηρίου με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές και να προκληθούν φθορές στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σε διάφορα βιβλία που υπήρχαν στον χώρο της βιβλιοθήκης. Η πυρκαγιά κατασβέστηκε άμεσα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων στη 1.50 τα ξημερώματα”.
Ηδη από νωρίς χθες το πρωί οι εκπρόσωποι της Συναγωγής είχαν εκφράσει φόβους ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε εμπρησμό καθώς είχαν προηγηθεί παρόμοια περιστατικά στην παλιά πόλη (Στέκι Μεταναστών) αλλά και σ’ όλη την Ελλάδα.
Η ώρα ήταν 1.15 περίπου τα ξημερώματα όταν περίοικος αντιλήφθηκε ότι η Συναγωγή είχε πάρει φωτιά και ειδοποίησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η έγκαιρη επέμβαση της οποίας απέτρεψε τα χειρότερα.
Στο σημείο έσπευσαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων με δύο οχήματα που έθεσαν τη φωτιά υπό πλήρη έλεγχο.
Η φωτιά πρόλαβε να κάψει τμήμα της ξύλινης σκάλας που οδηγεί στη Βιβλιοθήκη της Συναγωγής και κατέστρεψε το κλιμακοστάσιο, ενώ υπήρχε κίνδυνος επέκτασής της στα γειτονικά σπίτια της παλιάς πόλης.
Το περιστατικό επαναφέρει το θέμα φύλαξης της παλιάς πόλης γενικότερα, αλλά και της Εβραϊκής Συναγωγής ειδικότερα, που εδώ και τέσσερα χρόνια παραμένει χωρίς φρουρό.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο διευθυντής της Εβραϊκής Συναγωγής Νίκος Hanaan Σταυρουλάκης, ανέφερε ότι “χθες το βράδυ γύρω στη 1.30 τα μεσάνυχτα μας ειδοποιήσανε ότι είχε εκδηλωθεί φωτιά στη Συναγωγή. Μέχρι να φτάσουμε εδώ, παρά το γεγονός ότι κατοικώ στην παλιά πόλη, η Πυροσβεστική είχε σβήσει έγκαιρα την πυρκαγιά που ευτυχώς δεν πρόλαβε να επεκταθεί και να ανέβει μέχρι τη Βιβλιοθήκη. Όμως ακόμη δεν μπορώ να ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκονται τα βιβλία λόγω του καπνού και της υγρασίας. Στη Βιβλιοθήκη της Συναγωγής φυλάσσονται περισσότεροι από 1.500 τίτλοι σπάνιων βιβλίων. Οι ζημιές μέχρι στιγμής φαίνονται να είναι μόνο υλικές. Αυτό που μας πονάει είναι το συναισθηματικό κομμάτι της πράξης αυτής. Διότι η ξύλινη σκάλα φτιάχνεται και οι τοίχοι ξαναβάφονται, αλλά αυτό που έγινε, μας «χτύπησε στην καρδιά» αυτό δεν φτιάχνεται”.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι “το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει διάφορα περιστατικά στην παλιά πόλη, που ειδικά τη νύχτα μοιάζει με «αδέσποτη πόλη». Θεωρώ τα Χανιά πατρικό μου σπίτι, κάποιοι άλλοι όμως όχι. Η τελευταία γενιά, δεν ξέρω για ποιον λόγο, βλέπω να αδιαφορεί απίστευτα για την παλιά πόλη. Και για τα γεγονότα που έχουν συμβεί τελευταία στην παλιά πόλη όπως στο Στέκι Μεταναστών, κανείς δεν λέει τίποτα. Ο εμπρησμός που συνέβη στο Στέκι Μεταναστών είναι αίσχος: πουθενά στην Ευρώπη δεν γίνονται τέτοια πράγματα, χωρίς να υπάρξει μια γενική επανάσταση από την τοπική κοινωνία. Οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν βγει στους δρόμους για τέτοια περιστατικά”.
Ο ίδιος ανέφερε ότι επιθέσεις έγιναν και στα Ιωάννινα όπου 5 - 6 φορές έβαψαν τους τάφους στο Εβραϊκό Νεκροταφείο.
“Όμως εκεί όλη η πόλη ξεσηκώθηκε, οι Χριστιανοί βγήκαν στους δρόμους φωνάζοντας «φτάνει πια»”.
Ο κ. Σταυρουλάκης έθιξε και το θέμα της φύλαξης της Εβραϊκής Συναγωγής αφού, όπως είπε, “εδώ και τέσσερα χρόνια δεν υπάρχει φύλακας. Υπήρχε αστυνομικός που φύλαγε σκοπιά μέχρι τις 5 το πρωί, τώρα πλέον δεν υπάρχει”.
Από την πλευρά του ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χανίων Νικόλαος Σκουλούδης, ανέφερε ότι “η Υπηρεσία ειδοποιήθηκε στη 1.15 για εκδήλωση πυρκαγιάς στο κτήριο της Εβραϊκής Συναγωγής στην παλιά πόλη, στην πάροδο Κονδυλάκη. Δύο οχήματα με πέντε άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μετέβησαν έγκαιρα στην περιοχή και πρόλαβε να καταστείλει την πυρκαγιά πριν πάρει διαστάσεις. Διότι γνωρίζουμε ότι όλα τα κτήρια της παλιάς πόλης των Χανίων είναι εύφλεκτα λόγω των υλικών κατασκευής. Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε κάτω από ξύλινη σκάλα, ένα δοχείο με εύφλεκτο υγρό που έκαιγε και μετέδιδε τη φωτιά στο κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον πρώτο όροφο, όπου βρίσκεται η Βιβλιοθήκη του κτηρίου. Ευτυχώς αποσοβήθηκε κάθε κίνδυνος επέκτασης της πυρκαγιάς, η οποία κατέστρεψε μόνο το κλιμακοστάσιο”.
Ο ίδιος επεσήμανε τον κίνδυνο από την πρόκληση πυρκαγιάς στα κτήρια της παλιάς πόλης λόγω της παλαιότητας και της φύσης των υλικών τους.
haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου