Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Απεγκλωβισμός επιζώντων από τα ερείπια στην Αϊτή


Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια στην πρωτεύουσα και εντοπίστηκαν 23 επιζώντες. Αγνοούνται 20-30 γάλλοι πολίτες. Ο ΟΗΕ ανακοινώνει τη συγκέντρωση 268 εκατ. δολαρίων. Θα απευθύνει έκκληση για 550 εκατ. δολάρια.
Τριάντα Αϊτινοί απεγκλωβίστηκαν από τα ερείπια κτιρίων στο Πορτ-ο-Πρενς από το γαλλικό συνεργείο διάσωσης, δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ.
«Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε μια φάση έκτακτης ανάγκης, για κάποιες ημέρες ακόμη. Το ουσιαστικό είναι να βρεθούν επιζώντες», προσέθεσε.
«Μας απομένουν 4,5, ίσως 8 ημέρες. Μετά, αυτοί που αγνοούνται θα είναι, αν δεν γίνει κάποιο θαύμα,
νεκροί. Όμως δεν έχουμε φτάσει εκεί», σημείωσε ο γάλλος υπουργός.
Συνολικά 100 μέλη του συνεργείου διάσωσης της γαλλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας καταβάλλουν αυτήν τη στιγμή προσπάθειες για τον εντοπισμό επιζώντων στην αϊτινή πρωτεύουσα, ενώ χθες Πέμπτη διέσωσαν οκτώ ανθρώπους, επτά Αμερικανούς και μία Αϊτινή, από τα ερείπια του ξενοδοχείου Μοντάνα στο Πορτ-ο-Πρενς.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Χιλής ανακοίνωσε σήμερα ότι τα διεθνή σωστικά συνεργεία εντόπισαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας 23 επιζώντες στα ερείπια του ξενοδοχείου αυτού, στο οποίο διαμένουν οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι στο Πορτ-ο-Πρενς, αλλά δεν διευκρίνισε την εθνικότητά τους.
Την ίδια στιγμή ο γάλλος υπουργός Συνεργασίας Αλάν Ζουαγιαντέ δήλωνε ότι υπάρχουν φόβοι για την απώλεια τουλάχιστον 20-30 γάλλων πολιτών που διαμένουν στο Πορτ-Ο-Πρενς, η τύχη των οποίων αγνοείται. «Υπάρχουν τουλάχιστον 20 με 30 Γάλλοι οι οποίοι θα έπρεπε να έχουν αναφέρει ότι είναι καλά και δεν το έχουν κάνει, αυτό αφήνει να εννοηθεί το χειρότερο. Φοβόμαστε ότι αγνοούνται», σημείωσε. Στην Αϊτή ζουν περίπου 1.400 Γάλλοι, εκ των οποίων οι 1.200 στο Πορτ-Ο-Πρενς.
Όσον αφορά τώρα τις διεθνείς προσπάθειες για την παροχή βοήθειας στα θύματα του φονικού σεισμού, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι κυβερνήσεις και οι οργανώσεις ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί για τη χορήγηση πάνω από 268 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ο κύριος όγκος των χρημάτων αυτών προέρχεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες δεσμεύτηκαν για 100 εκατ.δολάρια και την Παγκόσμια Τράπεζα, που δεσμεύτηκε για το ίδιο ποσό. Μεγάλη βοήθεια προσφέρει επίσης η Ευρώπη -4,37 εκατομμύρια η ΕΕ, 10 η Βρετανία, 4,37 η Ισπανία και 2,17 η Γερμανία. Η Ολλανδία δεσμεύτηκε για 2,91 εκατομμύρια και η Ελβετία για 1,9.
Η Κίνα επίσης ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει 1 εκατομμύριο, ενώ προσφορές για δωρεές έγιναν και από ιδιώτες και άλλες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο, σύμφωνα με διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και ο Ερυθρός Σταυρός.
Ωστόσο το ποσό αυτό δεν επαρκεί και σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ, οι διάφορες υπηρεσίες του θα απευθύνουν άμεσα έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθηθούν οι επιζώντες του σεισμού.
«Αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη θα γίνει έκκληση για τη συγκέντρωση περίπου 550 εκατομμυρίων δολαρίων», δήλωσε από τη Γενεύη η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Κορίν Μόμα-Βάνιαν.
Στο μεταξύ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης ανακοίνωσε σήμερα ότι η διανομή τροφίμων και εξοπλισμού είναι δύσκολη σε ορισμένες τοποθεσίες της Αϊτής λόγω των προβλημάτων ασφάλειας που υπάρχουν, ενώ ο ΟΗΕ δεσμεύτηκε να στείλει περισσότερους κυανόκρανους στη χώρα, αν χρειαστεί, για να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία στην τήρηση της τάξης και στην εγγύηση της ασφάλειας των μελών των ανθρωπιστικών οργανώσεων.
Η ΕΕ ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι ενημερώθηκε για την πρωτοβουλία της Γαλλίας και των ΗΠΑ για τη διοργάνωση μιας διεθνούς διάσκεψης για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη της Αϊτής από τις εφημερίδες.
«Δεν είχα ενημερωθεί» για τη διάσκεψη, σημείωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.
Στρατό στέλνουν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ο αρχηγός του αμερικανικού στρατού ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Αϊτή περίπου 10.000 στρατιώτες, προκειμένου να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της δύσκολης κατάστασης.
Οι συνθήκες ασφάλειας στη σεισμόπληκτη Αϊτή «παραμένουν σωστές» περίπου τρία 24ωρα αφότου ο σφοδρός σεισμός των 7 Ρίχτερ έπληξε το μαρτυρικό νησί από πολύ μικρή απόσταση και από πολύ μικρό εστιακό βάθος, πλήττοντας ιδίως την πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς και τα περίχωρά της.
Η διαπίστωση αυτή ανήκει στον Αμερικανό υπουργό της Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέϊτς, που διέψευσε κατ' αυτόν τον τρόπο ότι, στην αϊτινή πρωτεύουσα ακούγονται περιοδικά πυροβολισμοί και γίνονται λεηλασίες καταστημάτων αλλά και κατεστραμμένων κατοικιών.
«Όμως, στους σεισμόπληκτους θα πρέπει, γρήγορα, να παρασχεθούν τρόφιμα και νερό», ακριβώς για να μην εκτραχηλιστεί η κατάσταση στο Πορτ-ο-Πρενς από την άποψη της δημόσιας ασφάλειας, δήλωσε καταλήγοντας ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
photo:reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου