Σε νέο χώρο έκτασης 650 στρεμμάτων που βρίσκεται στο Δήμο Κεραμειών και ειδικότερα στη Μαλάξα, θα κατασκευασθεί το δεύτερο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων. Το ακίνητο έχει αγορασθεί με προσύμφωνο από την Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και ο φάκελος έχει κατατεθεί σε ειδικό μελετητικό γραφείο, ούτως ώστε το έργο να προταθεί για ένταξη στον καινούργιο Αναπτυξιακό Νόμο.
Στο μεταξύ, μέσα στα προσεχή φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων είναι η υλοποίηση δύο μονάδων αφαλάτωσης στην Πάφο της Κύπρου και στον Αλμυρό ποταμό στο Νομό Ηρακλείου. Η δεύτερη μονάδα θα παίρνει νερό από τον Αλμυρό ποταμό και μετά την αφαλάτωσή τους αυτό θα χρησιμοποιείται για την ύδρευση των Δήμων Ηρακλείου και Γαζίου, μέσω της Εταιρείας Venture Capital, που δημιούργησε πριν από ένα χρόνο περίπου και η είσοδος της, μέσω της συνεργασίας με την Εταιρεία Prime Enetgy, στον τομέα των φωτοβολταϊκών συστημάτων, με το στόχο να είναι να κατασκευασθούν τα επόμενα χρόνια φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 30MW σε όλη την Ελλάδα.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης υποστήριξε στο «ν.Κ.» για καθένα από τα σχέδια αυτά τα εξής:
Επέκταση Βιοτεχνικού Πάρκου Χανίων
- «Πρόθεση, τόσο της Συνεταιριστικής τράπεζας Χανίων, όσο και του Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων είναι να ενταχθούμε στο νέο αναπτυξιακό νόμο για την κατασκευή ενός δεύτερου Βιοτεχνικού Πάρκου στο Ν. Χανίων.
Γι' αυτό όμως χρειάζεται πρώτα να πάρουμε κάποιες άδειες, εγκρίσεις περιβαλλοντικών μελετών και αποχαρακτηρισμούς. Φτιάξαμε μια Εταιρεία γι' αυτό το σκοπό, της οποίας το 40% του Μετοχικού Κεφαλαίου το έχει η Τράπεζα μας, το 30% το ΕΒΕΧ και το 30% ο ιδιώτης που έχει τη γη. Αυτή η Εταιρεία θα διαχειριστεί τη δημιουργία και την λειτουργία του πάρκου, όταν ολοκληρωθεί. Το νέο ΒΙΟΠΑ Ν. Χανίων δεν θα συνορεύει με το προηγούμενο, που λειτουργεί στα Τσικαλαριά, όμως θα δημιουργηθεί ένας δρόμος συνένωσης των δύο πάρκων, ο οποίος στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι διαμορφωμένος και χαραγμένος αλλά χρειάζεται βελτιώσεις. Απ' ό,τι γνωρίζουμε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων έχει δώσει κάποια χρήματα για την κατασκευή του δρόμου, που ανεβαίνει απ' το υφιστάμενο πάρκο στο χώρο του νέου ΒΙΟΠΑ, που βρίσκεται στο ανατολικό μέρος του χωριού της Μαλάξας. Αυτό είναι ένα σημαντικό έργο πνοής, που έχει ανάγκη ο τόπο μας και νομίζω ότι καλώς η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, σε συνεργασία με το ΕΒΕΧ, που είναι οι φορείς, οι οποίοι μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αυτού του πάρκου, ένωσαν τις δυνάμεις τους για τη δημιουργία του και πιστεύουμε ότι πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι, προκειμένου να καταθέσουμε το σχετικό φάκελο για ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο».
Μονάδες Αφαλάτωσης
«Η Τράπεζα μας έχει δημιουργήσει εδώ και ένα χρόνο περίπου μία Εταιρεία Venture Capital (Eπιχειρηματικών Συμμετοχών), για να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα του τόπου μας.
Η πρώτη συνεργασία που έκανε αυτή η Εταιρεία είναι με μία Ελληνική Εταιρεία, που ειδικεύεται στους Βιολογικούς Καθαρισμούς και στους ΧΥΤΑ και δημιούργησαν μαζί την Εταιρεία «Μεσόγειος Water», η οποία ασχολείται με την αφαλάτωση. Η Εταιρεία Venture Capital, της τράπεζας Χανίων έχει το 30% του Μετοχικού Κεφαλαίου της νέας Εταιρείας. Η Εταιρεία αυτή ήδη λειτουργεί και έχουμε πάρει δύο διαγωνισμούς. Η μία επένδυση ήδη είναι στη φάση της ολοκλήρωσης των εγκαταστάσεων και των έργων και στις 20 Απριλίου ξεκινάει η διαδικασία της αφαλάτωσης. Μιλάμε για 30.000 κυβικά μέτρα νερού στην Πάφο της Κύπρου. Το ύψος της επένδυσης είναι 18.500.000 ευρώ και τα συνολικά έσοδα της Εταιρείας «Μεσόγειος Water» που διαρκεί η υπάρχουσα σύμβαση, φθάνουν τα 80.000.000 ευρώ. Όμως ευελπιστούμε σε μία βελτίωση της σύμβασης σε χρόνο 15ετίας.
Ήδη εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι αν γίνει αυτό τα έσοδα θα πολλαπλασιασθούν με την ίδια επένδυση. Η επένδυση αυτή είναι πολύ συμφέρουσα οικονομικά, γιατί το μοναδικό ουσιαστικό κόστος είναι η ενέργεια. Πρόσφατα υπήρξε και μία άλλη επιτυχία, καθώς κερδίσαμε ένα δεύτερο διαγωνισμό, που αφορά την ύδρευση των Δήμων Ηρακλείου και Γαζίου. Η σύμβαση είναι για 20.000 κυβικά την ημέρα και το έργο θα ξεκινήσει εντός των προσεχών μηνών να υλοποιείται. Το υφάλμυρο νερό θα προέρχεται σ' αυτή την περίπτωση από τον Αλμυρό ποταμό.
Φωτοβολταϊκά Συστήματα
«Ένα άλλο σχέδιο, που έχει κάνει η Τράπεζα είναι μία συνεργασία με μία εταιρεία, που ασχολείται με τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Συνεργασθήκαμε με την Εταιρεία «Prime Energy», και πήραμε και απ' αυτήν το 30% του Μετοχικού Κεφαλαίο. Αυτή η εταιρεία έχει σήμερα στην κατοχή τους ένα επενδυτικό «πορτοφόλι» 8,1 MW και φιλοδοξούμε ότι θ' αγοράσουμε ιδιοκτησία για την ανάπτυξη ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 30 ΜW, προκειμένου να φτιάξουμε και άλλα φωτοβολταϊκά πάρκα. Μάλιστα ήδη έχουμε ξεκινήσει την κατασκευή αρκετών αντίστοιχων έργων ανά την Ελλάδα. Τα 8,1 ΜW, που έχουμε τώρα, βρίσκονται στην Κρήτη και στην υπόλοιπη Ελλάδα και είναι σε συνδεδεμένο και σε μη συνδεδεμένο δίκτυο της ΔΕΗ. Επίσης αυτές τις ημέρες φτιάχνουμε μια τοπική κατασκευαστική εταιρεία, σε συνεργασία με την Prime Energy για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων στην Κρήτης όχι μόνο από εμάς, αλλά απ' οποιονδήποτε επενδυτή».
kirikas.net
Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Πολύ ωραίο άρθρο με έντονο το φωτοβολταικο στοιχείο. Αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό, γιατί στην Ελλάδα έχουμε πολλές δυνατότητες να αναπτύξουμε αυτό τον τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφή