Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Το τίμημα του τράνζιτ


Του Νικου Γ. Ξυδακη (Σχόλιο από τη Καθημερινή)
Η απόκλιση απόψεων μεταξύ των πολιτών και των κυβερνήσεων, στο Παγκόσμιο Φόρουμ του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση, δείχνει πόσο δυσεπίλυτο είναι το πρόβλημα, αλλά και σε πόσο δεινή θέση βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα. Ως πύλη εισόδου και χώρα τράνζιτ για χιλιάδες μετανάστες, από χώρες σε ανθρωπιστική κρίση, η Ελλάδα δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση από όλα τα κράτη της Ε.Ε.,
αντιμέτωπη με ένα πλανητικό πρόβλημα. Εμπόλεμες περιοχές υπό ανθρωπιστική κατάρρευση, όπως το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η κοιλάδα του Σουάτ, αλλά και το Πακιστάν και η Σομαλία, στέλνουν πολυάνθρωπα κύματα προς τη Δύση, που περνούν από τη μεσογειακή συνοριογραμμή της Ελλάδας, μήκους 17.000 χλμ. Η δε ανθρωπιστική κρίση οφείλεται, εν πολλοίς, σε περιφερειακούς πολέμους, με άμεσα εμπλεκόμενους τις ΗΠΑ και τους συμμάχους.
Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν θέλει στρατιές μεταναστών να περνούν ανεξέλεγκτα τα σύνορά της. Ωστόσο, το κόστος της κρίσης δεν μοιράζεται ισόποσα ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης. Η Ελλάδα πληρώνει το βαρύτερο τίμημα· είναι ήδη χώρα-τράνζιτ, με τεράστιες δυσκολίες διαχείρισης, και κινδυνεύει να μετατραπεί σε απέραντο στρατόπεδο προσφύγων. Η βοήθεια της Ε.Ε. δεν μπορεί να εξαντληθεί στη Frontex και σε κονδύλια· απαιτείται άμεση αλλαγή στρατηγικής, ενδεχομένως με αναθεώρηση της συμφωνίας «Δουβλίνο 2», με μεταφορά πόρων στις χώρες προέλευσης, με αντικίνητρα μετανάστευσης, με εξαναγκασμό της Τουρκίας σε ουσιαστική συνεργασία. Αιχμαλωτίζοντας το πλανητικό πρόβλημα στην πύλη του Αιγαίου, η Ε.Ε. μετατρέπει την Ελλάδα σε προσωρινή χωματερή ανθρώπων β΄ κατηγορίας. Αυτή η εξέλιξη δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα· η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να διαχειριστεί τέτοια πλήθη, μετατρεπόμενη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, διαλογής και επαναπροώθησης· το ηθικό και ψυχικό τίμημα θα είναι ανυπολόγιστο.
kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου