Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2009

Σχέδιο για ανάπτυξη των Σφακίων

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η περιοδεία της ομάδας καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε ολόκληρη την επαρχία Σφακίων, την οποία οργάνωσε η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών από τις 20 έως τις 22 Νοεμβρίου 2009, με σκοπό την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης για την περιοχή.
Συγκεκριμένα σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης αναφέρεται:
“Οι καθηγητές του ΕΜΠ (Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης) κ. Νίκος Μπελαβίλας, Κώστας Σεράος, Ρένα Κλαμπατσέα και Γιώργος Βλάχος έφθασαν ακτοπλοϊκώς στα Χανιά τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής 20.11.2009. Κατόπιν, μετέβησαν οδικώς στα Σφακιά, όπου επιβιβάστηκαν στο επαγγελματικό σκάφος του Νταμουλή Τσιριντάνη, ο οποίος διατηρεί καταδυτική σχολή στη Χώρα Σφακίων. Οι καθηγητές ξεναγήθηκαν το πρωί δια θαλάσσης -συνοδεία του προέδρου, του γενικού γραμματέα και μελών του ΔΣ της Ένωσης- σε όλη τη δυτική ακτογραμμή της επαρχίας Σφακίων, μέχρι τα σύνορα με την επαρχία Σελίνου, στο φαράγγι της Τρυπητής. Σταμάτησαν στην Αγ. Ρουμέλη, όπου είχαν συζήτηση με κατοίκους, όπως ακριβώς συναντήθηκαν με κατοίκους στο Λουτρό. Η ομάδα των καθηγητών απέκτησε μια πρώτη εικόνα για το μοναδικό γεωγραφικό ανάγλυφο της περιοχής και τα προβλήματα που απασχολούν τους κατοίκους της (βιολογικός καθαρισμός, ύδρευση, επικοινωνία κ.λπ.).
Το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά την επιστροφή στη Χώρα Σφακίων, η ομάδα των καθηγητών και των μελών της Ένωσης είχε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Σφακίων κα Ιωάννα Ποποδάκη, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις και τους ενημέρωσε για τις μέχρι τώρα ενέργειες του Δήμου Σφακίων για την ανάπτυξη της περιοχής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, οι επισκέπτες περιηγήθηκαν οδικώς στα ανατολικά παράλια της επαρχίας, μέχρι και το Φραγκοκάστελλο. Στον Βουβά, οι καθηγητές είχαν αναλυτική και πλούσια συζήτηση με τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μάλιστα είχαν ετοιμάσει ολόκληρο κείμενο με συγκεκριμένες προτάσεις, το οποίο έδωσαν στην ομάδα των πανεπιστημιακών. Το βράδυ ακολούθησε κι άλλη εκδήλωση – συζήτηση με κατοίκους από Πατσιανό, Βουβά, Σκαλωτή, Αργουλέ και Καψοδάσο στην ταβέρνα του Χριστόφορου Μανουσέλη στον Καψοδάσο.
Το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009, όλη η ημέρα ήταν «αφιερωμένη» στην Ανώπολη και στη Σφακιανή Μαδάρα. Αρχικά η ομάδα επισκέφθηκε τον Αϊ Γιάννη και το οροπέδιο στα Κρούσσια, όπου ο Αντώνης Γεωργεδάκης έκανε εκτεταμένη ενημέρωση για τα μονοπάτια και τα σπήλαια της περιοχής, καθώς επίσης και για τις προοπτικές εναλλακτικού τουρισμού σε ένα πραγματικά αλπικό τοπίο. Μετά οι καθηγητές επισκέφθηκαν τη γέφυρα, το χωριό και το φαράγγι της Αράδαινας. Το μεσημέρι του Σαββάτου, και με τη συνοδεία των μελών του «Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης» (με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιώργο Πρωτοπαπαδάκη) οι καθηγητές ανέβηκαν όλο το μήκος του χωματόδρομου της Μαδάρας, θαυμάζοντας την τρομερή άγρια ομορφιά αυτού του σεληνιακού τοπίου με τους μοναδικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, και ενημερώθηκαν από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανώπολης για την κτηνοτροφία, τις προτάσεις που έχουν γίνει για την αναβίωση των παραδοσιακών ορεινών τυροκομείων, τα προβλήματα με τη λαθροθηρία κ.λπ. Κατά την κατάβαση, όλοι οι συμμετέχοντες σταμάτησαν για μια κούπα κρασί στο ύπαιθρο, αγναντεύοντας το Μουρί και τη Γαύδο. Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησε ζωηρή συζήτηση με τους κατοίκους στην κατάμεστη αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου, και κατόπιν σφακιανό τραπέζι στο καφενείο του Κοπάση, προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου της Ανώπολης.
Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009, η ομάδα ανέβηκε τον δρόμο του Καλλικράτη από τον Καψοδάσο, έχοντας τη θέα από ψηλά όλου του κάμπου, και κουβεντιάζοντας για τις προοπτικές οικιστικής ανάπτυξης της περιοχής. Στον Καλλικράτη έγινε συζήτηση με τους κατοίκους στα καφενεία του Μανώλη και Νικήτα Μανουσέλη. Μετά τη συζήτηση, η παρέα κατέληξε στο σπίτι και στο ρακοκάζανο του ταμία της Ένωσης Απανταχού Σφακιανών, Πέτρου Γιανναράκη, όπου παρακολούθησε τη διαδικασία της απόσταξης και της παραγωγής της σφακιανής τσικουδιάς, και ένιωσε από πρώτο χέρι τη σφακιανή περιποίηση και φιλοξενία στο τραπέζι που ακολούθησε. Το απογευματάκι σειρά είχε επίσκεψη στο Ασφένδου, όπου ο Γιάννης Μπολιώτης και ο Σταύρος Γερωνυμάκης ξενάγησαν την ομάδα στο γνωστό σπήλαιο με τις βραχογραφίες, ενώ ακολούθησε συζήτηση στην οικία του Γιάννη Χομπίτη. Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης ήταν το συγκρότημα του ξενοδοχείου «Λευκορίτης» στο Ασκύφου, όπου πραγματοποιήθηκε ζωηρή συζήτηση με τους κατοίκους του χωριού για τα τοπικά προβλήματα (κτηνοτροφία, τουρισμός, ύδρευση κ.λπ.) παρουσία και του έτερου αντιδημάρχου Σφακίων, κ. Καυκαλά.
Κατά το πέρας της επίσκεψης - περιοδείας των καθηγητών στην επαρχία μας, ο επικεφαλής των καθηγητών του ΕΜΠ κ. Νίκος Μπελαβίλας, μιλώντας εξ ονόματος όλων, τόνισε τον ενθουσιασμό της ομάδας, όχι μόνο από τη φιλοξενία, αλλά ιδίως από το συγκλονιστικό ενδιαφέρον των κατοίκων των Σφακίων για την επίσκεψη και για τις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο. Χαρακτήρισε μάλιστα την περίπτωση των Σφακίων ως μια «επιστημονική πρόκληση», αφής στιγμής δεν υπάρχει ανάλογη βιβλιογραφία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, και αφετέρου επειδή η περιοχή των Σφακίων παρουσιάζει πολύ μεγάλη ποικιλία και διαφορετικότητα, καθώς και την ίδια στιγμή ακραίες γεωλογικές διαμορφώσεις, οι οποίες εμφανίζονται τόσο σε νησιωτικές, όσο και σε ορεινές περιοχές της Ευρώπης.
Ο κ. Μπελαβίλας τόνισε ότι, το μοντέλο της μαζικής και άκρατης τουριστικής ανάπτυξης (μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, βαριές τουριστικές υποδομές) που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, έχει φθάσει ήδη στα όριά του, και ευτυχώς δεν κατάφερε να εφαρμοστεί πλήρως στα Σφακιά, με αποτέλεσμα να διασωθούν σε μεγάλο βαθμό οι φυσικές ομορφιές της περιοχής. Από την άλλη πλευρά ξεκαθάρισε ότι, η προοπτική ανάπτυξης για τα Σφακιά δεν θα ακολουθήσει το ανωτέρω «καταστροφικό» μοντέλο, που εφαρμόστηκε κατά κόρον στη βόρεια ακτογραμμή της Κρήτης, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο επικεφαλής των καθηγητών που επισκέφθηκαν τα Σφακιά, κατέστησε σαφές ότι θα συσταθεί μια ευρύτερη επιστημονική ομάδα εργασίας, στην οποία θα συμμετάσχουν καθηγητές και άλλων Πανεπιστημίων, εργαστήρια του ΕΜΠ, καθώς και άλλοι ανεξάρτητοι επιστημονικοί φορείς και ερευνητές. Το έργο αυτής της ομάδας θα είναι η συλλογή και επεξεργασία δεδομένων και στοιχείων για την εκπόνηση μιας Στρατηγικής Επιχειρησιακής Μελέτης - Πλαίσιο για τη Βιώσιμη και Αειφόρο Ανάπτυξη της Επαρχίας Σφακίων. Θα ακολουθήσει δημόσιος διάλογος με τοπικούς φορείς (ΟΤΑ, σωματεία, ενώσεις, συνεταιρισμούς κ.λπ.) καθώς και θα κληθεί να συμμετάσχει και το επιστημονικό δυναμικό του νησιού στο ερευνητικό έργο. Μετά από αυτή την πρώτη φάση, θα διοργανωθεί επίσημα Επιστημονική Ημερίδα από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τα Σφακιά, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα συμπεράσματα και θα πραγματοποιηθεί διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Η ολοκλήρωση του όλου έργου και η παράδοση της Μελέτης - Πλαίσιο αναμένεται μετά το φθινόπωρο του 2010. Ως εντολέας και αναθέτον νομικό πρόσωπο της ανωτέρω μελέτης θα συμβληθεί η Ένωση των Απανταχού Σφακιανών, η οποία ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθεια συγκέντρωσης του χρηματικού ποσού που απαιτείται για την εκπόνηση και χρηματοδότηση της μελέτης υπό την αιγίδα του μεγαλύτερου και εγκυρότερου τεχνολογικού ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος της χώρας, ως συνέχιση της ενεργής προσφοράς της και των θετικών παρεμβάσεών της στην επαρχία Σφακίων.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης των Απανταχού Σφακιανών,
Ο οργανωτικός γραμματέας, Βασίλης Θωμάς”
haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου