Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009

Τα χειρότερα έρχονται...

 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Αρνητικές είναι οι εξελίξεις στην ελαιοκομία δηλώνει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ Ν. Μιχελάκης
Για πολύ αρνητικές εξελίξεις στην ελαιοκομία, τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και παραγωγής - ποιότητας έκανε λόγο χθες ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης κ. Νίκος Μιχελάκης.
Με αφορμή τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών ελαιολάδου
αλλά και τα ζητήματα που αφορούν την μειωμένη παραγωγή ο κ. Μιχελάκης ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για την κατάσταση που επικρατεί σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΔΗΚ. Ειδικότερα επισήμανε:
- ΤΙΜΕΣ: Οι τιμές συνεχώς κατεβαίνουν και έχουν φτάσει 2.10 ευρώ  στις 3 γραμμές που ισοδυναμεί με 1.95 για τις 8 γραμμές που αντιστοιχούν στο εξτρα παρθένο. Επομένως η χρονιά αυτή αποδεικνύεται ότι ειναι η χειρότερη από πλευράς τιμών της τελευταίας εξαετίας. Η  πτώση των τιμών οφείλεται και στην αυξημένη παραγωγή της Ισπανίας κατά 25% σε σχέση με πέρυσι και κατά 22% σε σύγκριση με τον μέρο όρο της τελευταίας τετραετίας. Αυτό διευκολύνει τον ρόλο των καρτέλ να συμπιέσουν τις τιμές σε βάρος του παραγωγού. Επίσης υπάρχει και η οικονομική αδυναμία των παραγωγών που τους αναγκάζει να πουλήσουν το προϊόν τους σε αυτές τις απαράδεκτες και εξευτελιστικές τιμές.
- ΠΑΡΑΓΩΓΗ:Από την πλευρά της παραγωγής τα νέα δεν είναι ευχάριστα. Η παραγωγή είναι μειωμένη στην Κρήτη σε άλλες περιοχές λιγότερο σε άλλες περισσότερο. Η μείωση αυτή γίνεται ακόμα μεγαλύτερη με τις δακοπροσβολές, καθώς η καλοκαιρία ευνόησε τις δακοπροσβολές.
- ΠΟΙΟΤΗΤΑ: Από πλευράς ποιότητας τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα έχουμε οξύτητες μεγαλύτερες απο πέρυσι και αυτό οφείλεται και στο δάκο και στην καρπόπτωση. Η μέση οξύτητα κυμαίνεται μεταξύ 5-6 γραμμών ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις με οξύτητες που φτάνουν τον 1 και 1.5 βαθμό στην λιανιοελιά πάντα γιατί στην τσουνάτη είναι περισσότερες φυσικά οι οξύτητες.
- ΜΕΤΡΑ: Μέτρα δεν υπάρχουν πολλά. Το μόνο που υπάρχει από πλευράς Ε.Ε. είναι η ιδιωτική αποθεματοποίηση που με την κάθοδο που έχουν οι τιμές του ελαιολάδου σήμερα πλησιάζει τις τιμές έναρξης της αποθεματοποίησης. Πρέπει το μέτρο αυτό να ζητηθεί να απλοποιηθεί και να βελτιωθεί σε ότι αφορά τις τιμές αναφορές στις οποίες αρχίζει η εφαρμογή του που πρέπει να ανέβουν στα 2.50 ευρώ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι κυβερνήσεις των ελαιοπαραγωγικών χωρών να το ζητήσουν επίμονα και έγκαιρα από την Ε.Ε. να μην περιμένουν να φτάσουν οι τιμές στο 1.77 ευρώ. Επίσης να καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να δοθούν οι επιδοτήσεις τους αγρότες ώστε να τους βοηθήσει να μην δίνουν σε τόσο χαμηλές τιμές το λάδι τους προς όφελος των μεγάλων βιομηχανιών.

“Τα καρτέλ δεν διαψεύδουν την ύπαρξή τους”
Ερωτηθείς αναφορικά με τις δηλώσεις του διευθυντή του ΣΕΒΙΤΕΛ την περασμένη εβδομάδα από τα Χανιά ότι δεν υπάρχουν καρτέλ στην εμπορία ελαιολάδου ο κ. Μιχελάκης έκανε το παρακάτω σχόλιο: "Δεν θα περίμενα ο διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, δηλαδή των ελληνικων βιομηχανιών, που κατά βάση είναι οι δύο μεγάλες "Ελαϊς" και "Μινέρβα" να πει διαφορετικά πράγματα. Οπωσδήποτε δεν μπορούν να αναγνωρίσουν οι μεγάλες βιομηχανίες την ύπαρξη καρτέλ, δηλαδή ότι συνενοούνται μεταξύ τους για να κατεβάσουν τις τιμές".
haniotika-nea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου